9 Mayıs 2014 Cuma

Mardin - Midyat - Hasankeyf

Mardin ve çevresine gitmeyi düşünenlere ilk tavsiyem bir gruba bağlı kalmamaları ve araba kiralayıp serbest hareket etmeleri. Ayrıca akıllı telefon da aşağıda anlattığım yerleri bulma konusunda işinizi epeyi bir kolaylaştıracak, bahsedeceğim yerlerin google maps koordinatlarını da vereceğim. Otel içinse 1.cadde üzerinde mümkünse eski bir konaktan dönüştürülmüş bir oteli tercih etmeniz; özellikle kentin dokusunu hissetmeniz ve başlı başına bir açık hava müzesi olan Mardin’in dar sokaklarına yakın olmanız acısından önemli. Zira bu sokakların içinde kaybolduğunuzda saatlerin nasıl geçtiğinin farkına varmıyorsunuz bile.

Mardin Müzesi 1 Ekim 2014’e kadar restorasyon çalışması nedeniyle kapalı, yine de burada Mardin hakkında yarım saatlik tanıtım filmini izleyebilir, çocuklara arkeoloji ve tarihi eser bilincini aşılamak için gerçekleştirilen atölye çalışmalarını yerinde görebilirsiniz. Müze binası 1895 yılında Süryani Katolik Patrikhanesi olarak yaptırılmış.

Mardin Müzesi - Çocuk Atölyesi

Ne yazık ki Mardin Kalesi de ziyaretçilere kapalı ve ne zaman açılacağı bilinmiyor. Sabancı Kent Müzesi, Zinciriye Medresesi şehrin merkezinde, gidip görebileceğiniz yerler. Ayrıca Bakırcılar Çarşısı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz, bu çarşı şehrin ilk çarşısı, zamanında ev alım satımları da dahil bütün ticaret burada gerçekleştiriliyormuş.




MANASTIRLAR

Mor Gabriel Manastırı (http://goo.gl/maps/pgAvA)
Demokratik Açılım Paketiyle Süryanilere iade edilen manastırın popülaritesi epeyi bir artmış olduğundan yalnız başınıza değil, rehber eşliğinde grup olarak gezebiliyorsunuz. Umarım bizim gibi sürekli bağırarak konuşan bir gruba denk gelmezsiniz. Manastır, Midyat’ın güney doğusunda bulunuyor. Bir gününüzü Mor Gabriel Manastırı - Midyat - Mor Sobo Katedrali ve Hasankeyf'e ayırabilir, Hasankeyf'te gün batımını izledikten sonra akşam yemeğine Mardin'e yetişebilirsiniz. Manastır, 11.30-13.00 saatleri arasında ziyarete kapalı, programınızı yaparken bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Mor Sobo Katedrali (http://goo.gl/maps/D9wMn)

Burası yaklaşık iki bin yıllık bir katedral, Midyat’a bağlı Anıtlı(Hah) Köyü’nde bulunuyor. Katedralin içindeki Meryem Ana Kilisesi'nin Haçının üstünde İsa'nın ruhunu betimleyen bir güvercin figürü var ve bunun eşi, dünyada yok. Henüz popüler olmadığından serbestçe gezebiliyorsunuz, katedrale giden yolun epeyi bir bozuk olduğunu belirteyim.
İsa'nın ruhunu betimleyen bir güvercin figürü

Deyrulzafaran Manastırı (http://goo.gl/maps/kATb4)
Mardin'in çok yakınındaki bu manastır için Dara Harabeleriyle beraber bir öğleden öncenizi ayırmanız sanırım yeterli olacaktır. Yine Mor Gabriel gibi popüler olduğundan ancak grup olarak rehber eşliğinde gezebiliyor, manastırın her yerine giremiyorsunuz.




Mardin-Batmin sınırında şansa rastladığımız, tahminen bir Süryani Köyü'nün kalıntıları


ANTIK KENTLER

Dara Antik Kenti

Dara Antik Kenti
Dara Harabeleri (http://goo.gl/maps/Wg69G)
Mardin'e 30km mesafede, Nusaybin yolu üzerindeki bu antik kentin yerinde şu an Dara Köyü bulunmakta. Kazı çalışmalarının devam ettiği ufak bir alan ziyaretçilere açık fakat siz sakın bununla yetinmeyin, kalıntıların üzerine kurulmuş köyün içine girin ve buram buram tarih kokan bu muhteşem yeri kendiniz keşfedin.


Hasankeyf
Hasankeyf (http://goo.gl/maps/GUiGI)
Burası, içine girdiğiniz andan itibaren insanı büyüleyen bir yer. Arabayı park eder etmez yanınızda inanılmaz sempatik, rehberlik yapabileceğini söyleyen çocuklar beliriveriyor. Ne yazık ki Hasankeyf Kalesi ziyarete kapalı durumda, bunun gerekçesi birkaç yıl önce kaleden düşen bir taş. 12 yaşındaki rehberimiz İsmail bile bunun bahane olduğunu, 2015 yılında açılması planlanan Ilısu Barajı’yla şehrin sular altında kalacağından şehre turist gelmesini istemedikleri için kaleyi kapalı tuttuklarını düşünüyor. Bana kalırsa bu baraj projesinin getirileri ve götürüleri iyi hesaplanmamış, keza böyle bir yeri kaybetmeyi dengeleyecek bir getiri zannımca dünyada yok. Hasankeyf'te beş binden fazla mağara ev var, burada yerleşimin ilk ne zaman başladığı tam olarak bilinmiyor, sular altında kalmadan önce mutlaka gidip görülmesi gereken bir yer.

Sayısı beş bini aşan mağara evler

Rehberimiz İsmail anlatıyor




RESTORANLAR

Cerciş Murat Konağı
1. Cadde üzerinde; yemekleri çok güzel, ambiyansı da bir o kadar güzel.

Kabadayı Beşir’in Yeri - Sahin Tepesi (http://goo.gl/maps/35DIw)
Mekanın duvarları eski kabadayı olduğunu tahmin ettiğimiz Beşir Bey’in içme adabı ve hayat üzerine özlü sözleriyle dolu. Servisle de bizzat yakından ilgileniyor; birkaç defa gelip her şeyin yolunda gidip gitmediğini sordu. Kavurmasını özellikle tavsiye ederim.


Rido Kebap
1. Cadde’de ufacık, salaş bir dükkan, kebabı enfes, mutlaka gidin.

Seyr-i Mardin
Çok iyi manzarası olan bir yer fakat hizmet kalitesi 0.

Cafe Del Mar
Memnun Kaldığımız kafelerden biri, yine 1.cadde üzerinde Sabancı Kent Müzesi’ne giderken solda. Burada yemek de yiyebilirsiniz, alkol de bulabilirsiniz, dilerseniz nargile de var.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder