19 Aralık 2014 Cuma

Sürdürülebilir Spor Kulübü Yönetimi: Galatasaray


Kar amacı güden bir şirket eğer kar edemiyorsa ya ortaklar cebinden para koyacak ya da şirket borçlanacaktır.  Bunu yaparken de şirket, doğal olarak bir sonraki dönemde bu parayı çıkartmayı  umacaktır. Bu dengeyi Galatasaray Spor Kulübü örneğinden inceleyecek olursak yukardaki tabloda Futbol A Takımının önümüzdeki beş yıllık dönemde gider kalemlerini görebilirsiniz. (Dosyayı indirmek için: https://dl.dropboxusercontent.com/u/23691003/GSKFutbol.pdf )

2014-2015 yılı futbolcu ödemeleri toplamı TL cinsinden yaklaşık 170 Milyon. Altyapıdan çıkan maliyeti yok denecek kadar az olan gençleri saymazsak, profesyonel futbolcu sayısı kiralıklarla beraber 38, Hajrovic’in durumu muamma. Ayrıca belirtmeliyiz ki bu rakamlar net, bunların üstüne bir de vergi kalemleri var.

Bu yılın ilk dokuz ayında kulübün toplam geliri 310 milyon TL, buna karşılık giderleri 410 Milyon TL. Geçen sene aynı dönemde 356 Milyon TL gerçekleşen gelirlerin düşmesinin ana nedenleri; Passolig, Şampiyonlar Ligi gelirlerinin azalması ve %18 oranında düşen sponsorluk gelirleri. Gelir-gider dengesini tutturamadığınız takdirde bugün belki Riva’yı satar günü kurtarırsınız ama yarın taşınmazınız kalmadığında ne satacaksınız?


Galatasaray’ın kadrosuna baktığımız zaman ilk gözümüze çarpan kadronun şişkinliği. Ayrıca yabancı oyuncu sınırlaması kuralı ortadayken kadroya 13 yabancı dahil etmek, üstüne üstlük üç – dört ay önce 3,5 M EUR bonservis ödediğin adamın, maaşını ödemediğin için çekip gitmesine seyirci kalmak Galatasaray’da futbolun gerçekten hiç iyi yönetilmediğinin kanıtları. Bugün Galatasaray’ın, maaşlarının büyük bir kısmını kendi ödediği sözleşmeli futbolcuları yabancı sınırlaması nedeniyle başka takımlarda kiralık oynuyor.

2013-2014 sezonunda Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi gelirleri 21M EUR( http://www.uefa.org/MultimediaFiles/Download/OfficialDocument/uefaorg/Finance/02/11/95/44/2119544_DOWNLOAD.pdf ) Bu rakamda başarısızlıkla paralel, 2014-2015 sezonunda 5-10M EUR arası bir düşüş yaşanacak. Önümüzdeki sene Şampiyonlar Ligi’ne katılamama durumunda bunun yukarıda bahsettiğimiz gelir-gider dengesi üzerindeki etkisini siz düşünün...

Yukarda verdiğim linke göz attıysanız geçen sene Galatasaray’la aynı grupta bulunup, gruptan çıkamayan Juventus ve Kobenhavn takımlarının Galatasaray’dan daha fazla gelir elde ettiğini fark etmişsinizdir. 2011-2012 senesinde Trabzon da gruptan çıkamamış ama yine Galatasaray’dan fazla gelir elde etmişti. (http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/uefaorg/Finance/01/84/05/87/1840587_DOWNLOAD.pdf) Üç yıllık dönemler için ihale edilen yayın gelirleriyle alakalı olan bu durum da başka bir yazımızın konusu olsun.


Son olarak amatör şubelere de bir paragraf açmak istiyorum. 2014 yılında Galatasaray, amatör şubelerinden toplam 74 Milyon TL zarar etmiş; 105,5 Milyon TL’lik gidere karşılık 31,3 Milyonluk gelir var. Bu zararda başı -39 Milyon TL’lik gelir-gider farkıyla Basketbol Şubesi(Erkek) çekiyor. Hali hazırda kendi gelir-gider dengesinde ciddi problemler yaşayan Futbol Şubesi’nin ayrıca yüklendiği bu yük, işi iyiden iyiye açmaza sokuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder